Kurs i timmerhuslagning

30/7 - 3/8, 6-10/8 och 13-17/8

Ett gammalt timmerhus kan med lätthet stå pall flera hundra år men det hela bygger på att du som äger det vårdar och lagar huset på rätt sätt. Under vår femdagarskurs går vi igenom de viktigaste momenten för att du ska kunna bedöma statusen på ditt hus, bestämma vad som ska göras och viktigast av allt; att sen kunna utföra arbetet!

Under veckan varvar vi teori och praktik för att verkligen sätta kunskaperna och för att säkert nå alla deltagare. En del av momenten vi går igenom både teoretiskt och praktiskt är:

- Säkra lyft

- Syllbyte

- Timmerlagning med hjälp av halvsulning

- Skarvning av timmer med olika typer av skarvar (blixt-, blad- och stumskarv)


Kursledare är timmerman Thomas Mörck som sedan många år driver byggnadsvårdsfirma där han jobbar med att restaurera gamla timmerhus. Thomas har också under flera år varit handledare på uppskattade byggnadsvårdsläger. Förutom de olika kursmomenten har Thomas också förberett två intressanta föredrag; "Syllbyte" och "Renovera, restaurera och rekonstruera timmerhus".

Detta är en kurs som passar alla. Vare sig du är novis med yxa, stämjärn och motorsåg eller helt hemtam med verktygen får du med dig det som krävs för att sätta igång med ett lagningsprojekt hemma. Vi jobbar med små grupper för att du ska få ut så mycket som möjligt av kursen. Självklart jobbar vi med riktiga gamla timmerhus för att det ska likna ditt egna projekt så mycket som möjligt.

Övrig information:
Kursen hålls på Fursteli Gård, en dryg mil söder om Östersund vid Storsjöns strand, hemma hos familjen Ranbrandt. För att du ska orka med de fullspäckade dagarna ordnar vi med gott fika och härliga bondluncher i vacker miljö.

I kursavgiften ingår förutom fem dagars kurs också lunch, fika, material och de verktyg du behöver. Vi bjuder också på en middag på torsdag kväll nere vid Storsjöns strand, inne i vår sjölada eller ute på en stenpir beroende på vädret. Du behöver alltså inte ha med dig något annat än arbets- och regnkläder. Den jämtländska sommaren är på många sätt fantastisk men det kan ibland krävas en extratröja för att du ska hålla värmen under teoripassen. Har du en kamera rekommenderar vi att du fotar och/eller filmar under kursen. Fotona/filmerna är suveräna att använda som minnesanteckningar i framtiden.

Vi har ett trivsamt boende nära gården och om du bokar det kan vi ordna hämtning/lämning oavsett om du reser med flyg, tåg eller buss. 

Om du själv kan transportera dig till och från gården finns det förstås gott om boendealternativ i Östersund med omnejd. Fursteli Gård ligger endast 10 min med bil från Östersund.

Allmänna frågor eller din bokningsförfrågan kan du skicka till fursteligard@gmail.com

Om du vill få lite inspiration och se fler timringsprojekt än ditt egna kan du gå in på vår facebook-sida www.facebook.com/timringskurs

Pris: 6550:- inkl. moms (5240:- exkl. moms) 

Aktuellt bokningsläge:
November 2017: Vi har nu släppt datumen för nästa års kurser och bokningarna börjar trilla in. Fortfarande finns många platser kvar på alla kurser

Comments