Kurs i timmerhuslagning

Datum för 2018 års kurser kommer under hösten. Mejla oss om du vill bli meddelad!

Sedan många år håller vi populära grundkurser i timring och nu har vi utökat med en kurs i hur du kan laga väggarna på ditt gamla timmerhus.

Ett gammalt timmerhus kan med lätthet stå pall flera hundra år men det hela bygger på att du som äger det vårdar och lagar huset på rätt sätt. Under vår femdagarskurs går vi igenom de viktigaste momenten för att du ska kunna bedöma statusen på ditt hus, bestämma vad som ska göras och viktigast av allt; att sen kunna utföra arbetet!

Under veckan varvar vi teori och praktik för att verkligen sätta kunskaperna och för att säkert nå alla deltagare. En del av momenten vi går igenom både teoretiskt och praktiskt är:

- Säkra lyft

- Syllbyte

- Timmerlagning med hjälp av halvsulning

- Skarvning av timmer med olika typer av skarvar (blixt-, blad- och stumskarv)


Kursledare är timmerman Thomas Mörck som sedan många år driver byggnadsvårdsfirma där han jobbar med att restaurera gamla timmerhus. Thomas har också under flera år varit handledare på uppskattade byggnadsvårdsläger. Förutom de olika kursmomenten har Thomas också förberett två intressanta föredrag; "Syllbyte" och "Renovera, restaurera och rekonstruera timmerhus".

Detta är en kurs som passar alla. Vare sig du är novis med yxa, stämjärn och motorsåg eller helt hemtam med verktygen får du med dig det som krävs för att sätta igång med ett lagningsprojekt hemma. Vi jobbar med små grupper för att du ska få ut så mycket som möjligt av kursen. Självklart jobbar vi med riktiga gamla timmerhus för att det ska likna ditt egna projekt så mycket som möjligt.

Övrig information:
Kursen hålls på Fursteli Gård, en dryg mil söder om Östersund vid Storsjöns strand, hemma hos familjen Ranbrandt. För att du ska orka med de fullspäckade dagarna ordnar vi med gott fika och härliga bondluncher i vacker miljö.

I kursavgiften ingår förutom fem dagars kurs också lunch, fika, material och de verktyg du behöver. Nytt för i år är också att vi bjuder på en middag på torsdag kväll, beroende på väder är vi antingen uppe i skogen eller nere vid sjön. Du behöver alltså inte ha med dig något annat än arbets- och regnkläder. Den jämtländska sommaren är på många sätt fantastisk men det kan ibland krävas en extratröja för att du ska hålla värmen under teoripassen. Har du en kamera rekommenderar vi att du fotar och/eller filmar under kursen. Fotona/filmerna är suveräna att använda som minnesanteckningar i framtiden.

Vi har ett trivsamt boende nära gården och om du bokar det kan vi ordna hämtning/lämning oavsett om du reser med flyg, tåg eller buss. 

Om du själv kan transportera dig till och från gården finns det förstås gott om boendealternativ i Östersund med omnejd. Fursteli Gård ligger endast 10 min med bil från Östersund.

Allmänna frågor eller din bokningsförfrågan kan du skicka till fursteligard@gmail.com

Om du vill få lite inspiration och se fler timringsprojekt än ditt egna kan du gå in på vår facebook-sida www.facebook.com/timringskurs

Pris: ej fastställt  

Aktuellt bokningsläge:
Augusti 2017: Vi har nu kört två fulla kurser i år och filar på upplägg och datum till nästa år!

30 juli 2017: En sen avbokning har gjort att vi nu har en bokningsbar plats 7-11/8!

20 mars 2017: Båda kursveckorna är nu uppbokade men visa oss ditt intresse så sätter vi upp dig på kölista eller så kanske vi öppnar bokningen för ytterligare en kurs!

20 februari 2017: Det finns nu bara en plats kvar på kursen 7-11 aug. Om du hellre vill gå första kursen så får du gärna höra av dig så sätter vi upp dig på kölista. Ev kommer vi öppna bokning för en kurs 14-18 aug också, låter det intressant får du också gärna höra av dig!

13 februari 2017: Idag finns 2 platser kvar på första kursen och 1 plats på andra.

28 december 2016: Det finns fortfarande några platser kvar på båda kurserna!

17 november 2016: Ungefär en tredjedel av platserna till sommarens lagningskurser är uppbokade.

Comments