Grundkurs i timring

Datum för 2018 års kurser kommer under hösten. Mejla oss om du vill bli meddelad!

Har du en dröm att timra ditt eget hus eller vill du öka din förståelse för olika möjligheter att nyttja råvaran i skogen? Här har du chansen att lära dig knuttimringens grunder i en fullmatad femdagarskurs. Under veckan varvar vi praktik och teori för att riktigt sätta kunskaperna. Praktiskt fokuserar vi mycket på själva knuten som kräver många timmars övning för att få tät. Kursen behandlar även virkesval, hur du väljer rätt träd, vilka möjligheter som finns att såga och fräsa stockarna och hur man kan tänka kring hantverksmässiga kontra mer tidsbesparande sätt att timra. Du lär dig hantera verktygen på ett säkert och kraftbesparande sätt, vi går också igenom hur du gör kring fönster, dörröppningar och gavelrösten. 

Vi jobbar med inspirerande instruktörer som har fullt fokus på dig och dina knutar, vi har alltid flera stommar igång så att du aldrig behöver vänta för att hugga i. Du jobbar i din egen takt och har alltid möjlighet att ställa frågor eller få saker och ting förklarade och visade på nytt. Detta är en kurs som passar alla, vare sig du är novis med yxa och stämjärn eller helt hemtam med verktygen så får du garanterat nya utmaningar att bita i och efter fem dagar har du det som krävs för att starta ditt eget timringsprojekt. 

Våra kursledare och timmermän:
Karl Almestål har plockat på sig åtskilliga högskolepoäng i timringskonsten och också timrat sitt eget hus. Dessutom har han utbildat timmerhusföretagare i cad-ritning. Förutom timring sysslar Karl även med annat hantverk, exempelvis är han en fena på att sticka. Som likt de flesta på och kring Fursteli Gård gillar Karl aktivt friluftsliv och olika fjällsporter.

Kristoffer Johansson är det senaste tillskottet av ledare på våra kurser. Han har läst Göteborgs universitets treåriga bygghantverksprogram och har även jobbat med nytimring och timmerhuslagning. 

Johan Ranbrandt driver Fursteli Gård och har timrat under många år. Johans huvudansvar på kurserna brukar vara att såga och fräsa stockarna men han jobbar också gärna som kursledare. När Johan inte sågar eller yxar stockar och knutar skriver han guideböcker om friluftsliv i Jämtland.

David Erixon har under många år jobbat som fjällguide i Västjämtland. Eftersom han inte kan få nog av fjällen har han skidat genom hela Norge och inte mindre än två gånger skidat svenska fjällkedjan! Hantverk och skaparglädje ligger David varmt om hjärtat och även han har timrat sitt eget hus.
 
Övrig information:
Kursen hålls på Fursteli Gård, en dryg mil söder om Östersund vid Storsjöns strand, hemma hos familjen Ranbrandt. För att du ska orka med de fullspäckade dagarna ordnar vi med gott fika och härliga bondluncher i vacker miljö.

I kursavgiften ingår förutom fem dagars kurs också lunch, fika, kurslitteratur, material och verktyg. Nytt för i år är också att vi bjuder på en middag på torsdag kväll, beroende på väder är vi antingen uppe i skogen eller nere vid sjön. Du behöver alltså inte ha med dig något annat än arbetskläder men om du har får du förstås gärna ta med egen yxa, bila, kniv, timmerpenna och stämjärn. Har du en kamera rekommenderar vi också att du fotar och/eller filmar under kursen, fotona/filmerna är suveräna att använda som minnesanteckningar i framtiden. Själva timringen sker under tak så du behöver inte ha regnkläder, däremot kan den jämtländska hösten ibland kräva en extratröja eller underställsbyxor för att du ska hålla värmen under teoripassen.

Med dig hem får du boken "Knuttimring" av Jan-Ove Jansson och en "minnesknut" som gör att du snabbt kommer igång med timringen på egen hand även om det hinner gå ett tag efter kursen. 

Vi har ett trivsamt boende nära gården, annars finns det gott om boendealternativ i Östersund med omnejd. Fursteli Gård ligger endast 10 min med bil från Östersund. Vi kan ordna skjuts till och från kursdagarna om du bor i Östersund.

Frågor eller din bokningsförfrågan kan du skicka till fursteligard@gmail.com

Om du vill få lite mer inspiration och se vad tidigare deltagare har gjort kan du gå in på vår facebook-sida www.facebook.com/timringskurs.
 
Pris ej fastställt


Aktuell info och bokningsläge:
Augusti 2018: Vi har kört fyra vanliga grundkurser i år och planerar åtminstone ytterligare 1 till nästa år. Återkommer med datum.

30 juli 2017: Även sista kursen är nu helt fullbokad. Det är inte helt ovanligt med sena avhopp så hör av dig om du är intresserad.

5 juli 2017: Vi har nu kört de tre första kurserna och har nu bara augustikursen kvar. Det finns fortfarande ett par platser kvar om du vill boka!

9 juni 2017: Det finns några platser kvar på kursen 12-16 juni och 14-18 augusti.

9 maj 2017: Just nu finns det några platser på första kursen 5-9 juni pga sen avbokning och ett par platser på kursen 14-18 augusti.

2 maj 2017: Det finns fortfarande några platser kvar på kursen 12-16 juni, i övrigt finns det några enstaka platser kvar. 

3 april 2017: Det finns nu bara ett fåtal platser kvar förutom på kursen 12-16 juni som har 6 platser kvar.

20 mars 2017: Det finns fortfarande några platser kvar på alla kurser.

17 januari 2017: Hälften av platserna till sommarens kurser är bokade, fortfarande finns platser kvar på alla datum.

14 december 2016: Nu är drygt en tredjedel av platserna bokade på sommarens kurser, fortfarande finns platser kvar på alla kurser.

17 november 2016: Ungefär en fjärdedel av platserna till sommarens kurser är bokade.

21 oktober 2016: Idag öppnar vi bokningen för nästa års kurser! 

Karl Almestål                     David Erixon
 
Om du följer Karls anvisningar...

Glädjen du känner när knuten är tät
...blir knuten tät och du glad!

Comments