Grundkurs i timring

 
 

Grunderna i knuttimring

Har du en dröm att timra ditt eget hus eller vill du öka din förståelse för olika möjligheter att nyttja råvaran i skogen? Här har du chansen att lära dig knuttimringens grunder i en fullmatad femdagarskurs. Under veckan varvar vi praktik och teori för att riktigt sätta kunskaperna. Praktiskt fokuserar vi mycket på själva knuten som kräver många timmars övning för att få tät. Kursen behandlar även virkesval, hur du väljer rätt träd, vilka möjligheter som finns att såga och fräsa stockarna och hur man kan tänka kring hantverksmässiga kontra mer tidsbesparande sätt att timra. Du lär dig hantera verktygen på ett säkert och kraftbesparande sätt, vi går också igenom hur du gör kring fönster, dörröppningar och gavelrösten. 

Vi jobbar med inspirerande instruktörer som har fullt fokus på dig och dina knutar, vi har alltid flera stommar igång så att du aldrig behöver vänta för att hugga i. Du jobbar i din egen takt och har alltid möjlighet att ställa frågor eller få saker och ting förklarade och visade på nytt. Detta är en kurs som passar alla, vare sig du är novis med yxa och stämjärn eller helt hemtam med verktygen så får du garanterat nya utmaningar att bita i och efter fem dagar har du det som krävs för att starta ditt eget timringsprojekt. 

 
DSC05836.JPG

KARL ALMESTÅL

Karl har plockat på sig åtskilliga högskolepoäng i timringskonsten och också timrat sitt eget hus. Dessutom har han utbildat timmerhusföretagare i cad-ritning. Förutom timring sysslar Karl även med annat hantverk, exempelvis är han en fena på att sticka. Som likt de flesta på och kring Fursteli Gård gillar Karl aktivt friluftsliv och olika fjällsporter.

IMG_6502.JPG

JOHAN RANBRANDT

Johan driver Fursteli Gård och har timrat under många år. Johans huvudansvar på kurserna brukar vara att såga och fräsa stockarna men han jobbar också gärna som kursledare. När Johan inte sågar eller yxar stockar och knutar skriver han guideböcker om friluftsliv i Jämtland.

 
DSC07098.JPG

KRISTOFFER JOHANSSON

Kristoffer Johansson är en av våra timmermän på Fursteligård. Kristoffer är uppvuxen i Järvsö men bor sedan våren 2017 här i Östersund. Han är utbildad på Göteborgs universitet där han har läst bygghantverksprogrammet på institutionen för Kulturvård. Den treåriga utbildningen inriktar sig på traditionellt hantverk och där ingår förstås mycket liggtimring. Att arbeta med handverktyg är något Kristoffer finner givande och inspirerande, han slutar heller aldrig att imponeras av hur mycket man kan göra med enbart yxan.

I kursavgiften ingår förutom fem dagars kurs också lunch, fika, kurslitteratur, material och verktyg. Vi bjuder på en middag på torsdag kväll, beroende på väder är vi antingen uppe i skogen eller nere vid sjön. Du behöver alltså inte ha med dig något annat än arbetskläder men om du har får du förstås gärna ta med egen yxa, bila, kniv, timmerpenna och stämjärn. Har du en kamera rekommenderar vi också att du fotar och/eller filmar under kursen, fotona/filmerna är suveräna att använda som minnesanteckningar i framtiden. Själva timringen sker under tak så du behöver inte ha regnkläder, däremot kan den jämtländska sommaren ibland kräva en extratröja eller underställsbyxor för att du ska hålla värmen under teoripassen.

Med dig hem får du boken "Knuttimring" av Jan-Ove Jansson och en "minnesknut" som gör att du snabbt kommer igång med timringen på egen hand även om det hinner gå ett tag efter kursen. 

Pris 6550:-

 
IMG_5532.JPG

3-7

JUNI

 
IMG_5532.JPG

24-28 JUNI

 
 

Vi har ett trivsamt boende nära gården, kolla in det här. Det finns också gott om boendealternativ i Östersund med omnejd. Fursteli Gård ligger endast 10 min med bil från Östersund. Vi kan ordna skjuts till och från kursdagarna om du bor i Östersund.