Grundkurs i timring

 
 

Grunderna i knuttimring

Har du en dröm att timra ditt eget hus eller vill du öka din förståelse för olika möjligheter att nyttja råvaran i skogen? Här har du chansen att lära dig knuttimringens grunder i en fullmatad femdagarskurs. Under veckan varvar vi praktik och teori för att riktigt sätta kunskaperna. Praktiskt fokuserar vi mycket på själva knuten som kräver många timmars övning för att få tät. Kursen behandlar även virkesval, hur du väljer rätt träd, vilka möjligheter som finns att såga och fräsa stockarna och hur man kan tänka kring hantverksmässiga kontra mer tidsbesparande sätt att timra. Du lär dig hantera verktygen på ett säkert och kraftbesparande sätt, vi går också igenom hur du gör kring fönster, dörröppningar och gavelrösten. 

Vi jobbar med inspirerande instruktörer som har fullt fokus på dig och dina knutar, vi har alltid flera stommar igång så att du aldrig behöver vänta för att hugga i. Du jobbar i din egen takt och har alltid möjlighet att ställa frågor eller få saker och ting förklarade och visade på nytt. Detta är en kurs som passar alla, vare sig du är novis med yxa och stämjärn eller helt hemtam med verktygen så får du garanterat nya utmaningar att bita i och efter fem dagar har du det som krävs för att starta ditt eget timringsprojekt. 

 
IMG-20181014-WA0001.jpg

PÄR ODELBERG

Förutom det treåriga bygghantverksprogrammet på institutionen för kulturvård på Göteborgs universitet så har Pär även en ettårig byggnadsvårdskurs vid folkhögskolan i Vindeln i bagaget.
Ett specialintresse inom hantverket är att slipa verktyg, ett nödvändigt ont som man lätt skjuter upp men som även kan vara fascinerande, meditativt och när man lyckats bra blir man glad i själen. För att inte ta med sig jobbet hem har Pär precis köpt ett tegelhus...

IMG_6502.JPG

JOHAN RANBRANDT

Johan driver Fursteli Gård och har timrat under många år. Johans huvudansvar på kurserna brukar vara att såga och fräsa stockarna men han jobbar också gärna som kursledare. När Johan inte sågar eller yxar stockar och knutar skriver han guideböcker om friluftsliv i Jämtland.

 
DSC07098.JPG

KRISTOFFER JOHANSSON

Kristoffer är uppvuxen i Järvsö men bor sedan våren 2017 här i Östersund. Han är utbildad på Göteborgs universitet där han har läst bygghantverksprogrammet på institutionen för kulturvård. Den treåriga utbildningen inriktar sig på traditionellt hantverk och där ingår förstås mycket liggtimring. Att arbeta med handverktyg är något Kristoffer finner givande och inspirerande, han slutar heller aldrig att imponeras av hur mycket man kan göra med enbart yxan.

I kursavgiften ingår förutom fem dagars kurs också lunch, fika, kurslitteratur, material och verktyg. Vi bjuder på en middag på torsdag kväll, beroende på väder är vi antingen uppe i skogen eller nere vid sjön. Du behöver alltså inte ha med dig något annat än arbetskläder men om du har får du förstås gärna ta med egen yxa, bila, kniv, timmerpenna och stämjärn. Har du en kamera rekommenderar vi också att du fotar och/eller filmar under kursen, fotona/filmerna är suveräna att använda som minnesanteckningar i framtiden. Själva timringen sker under tak så du behöver inte ha regnkläder, däremot kan den jämtländska sommaren ibland kräva en extratröja eller underställsbyxor för att du ska hålla värmen under teoripassen.

Med dig hem får du boken "Knuttimring" av Jan-Ove Jansson och en "minnesknut" som gör att du snabbt kommer igång med timringen på egen hand även om det hinner gå ett tag efter kursen. 

Pris 6550:- ink moms.
Betalas mot faktura en vecka innan kursstart eller direkt vid bokningstillfället med kort.
Boka via länken nedan, eller hör av dej till oss på valfritt sätt.

IMG_5532.JPG

3-7

JUNI


24-28 JUNI
5-9 AUGUSTI

 
 

Vi har ett trivsamt boende nära gården, kolla in det här. Det finns också gott om boendealternativ i Östersund med omnejd. Fursteli Gård ligger endast 10 min med bil från Östersund. Vi kan ordna skjuts till och från kursdagarna om du bor i Östersund.

Vill du ge bort kursen i present? Skriv ut ett enkelt presentkort här.